Katalon Studio

על Katalon שמעתי די במקרה , אחד מהתלמידים שלי זרק איזו מילה על הכלי ואני אמרתי לעצמי: טוב נו, עוד כלי אוטומציה, כמוהו לא חסרים ויש רבים וטובים ממנו… העפתי מבט חטוף, ואח"כ עוד מבט יותר סקרן ועוד אחד ופתאום מצאתי את עצמי מגלה עניין רב במה שאני רואה , אז Katalon Studio הוא אינו עוד סתם עוד כלי אוטומציה , או Framework , זה ממש פתרון יעיל , קליל ושימושי לחברות אשר מעוניינות להכניס בדיקות אוטומטיות לאירגון (תתפלאו – אבל עדיין כיום יש לא מעט כאלו…).

חברות אלו יגלו כלי GUI ברור ונוח לבניית תסריטי אוטומציה אבל לא רק … (חכו, נדבר על זה עוד מעט…)

כשהתחלתי לעבוד עם Katalon , הוא די הזכיר לי את Redwood HQ הנהדר , כשהוא בנוי מודולרית ומחולק לשכבות ה-Test Cases שקוראות ל-Keywords ומעליהן יושבת שכבת ה-Test Suite כשמעליה עוד שכבה – Test Collection וכל זה בשביל ליצור בקלות ויעילות מאסות של בדיקות באופן יעיל.

כמות היכולות של Katalon מזכירות לחלוטין כלי מסחרי – כזה שמשלמים עליו כמה אלפי דולרים בשנה , רק שכאן הוא מגיע ללא עלות !!!

אז מה הוא עושה – הסופרמן הזה ?

1. דבר ראשון הוא כלי GUI ברור ונוח לבניית תסריטי אוטומציה היושב מעל ספריות של הקוד של Selenium WebDriver ו-Appium

2. Katalon מציג לנו ממשק ברור ונוח (בנוי מעל Eclipse) לכתיבת תסריטי בדיקה אוטומטיים:

3. יש לו יכולות הקלטה לביצוע מהיר של פעולות :

4. נכון, יש לנו כבר דיעה מוצקה נגד הקלטות (למרות שזה לא תמיד מוצדק) , לכן נוכל לכתוב את מקרי הבדיקה שלנו באופן מודולרי על ידי יצירת אובייקטים מובנים מראש (המיוצגים על ידי Keywords מובנים):

5. כן , אבל מה עם יכולות קידוד ? אז כמובן שניתן לקודד גם מקרי בדיקה באם נרצה , וכמובן שנוכל לקודד בעצמנו Keywords (שזה אומר – לכתוב פונקציות ב-Groovy) מקוסטמים לצרכים שלנו:

6. כמו להרבה כלים מסחריים, גם כאן הטמיעו Object Repository עימו ניתן לעבוד כשכל מאפייני האלמנטים שמורים ב"מחסן" הזה , אופן זיהוי והכנסת האלמנטים למחסן, אני חייב לציין, נעשה בדרך פשוטה ומהירה.

7. תמיכה רחבה על סוגי הקליינטים השונים כולל דפדפנים ומכשירים ניידים , זמן ההטמעה שהוא חלקיק ממה שהיינו צריכים להשקיע ב-Appium למשל. ההרצה כוללת גם על קליינטים מרוחקים וגם במצב Headless וניתן גם לדבג את ההרצה שלנו

8. תמיכה ב-Data Driven Testing

9. הרצה מקבילית על כמה סביבות שונות (באפס מאמץ…)

10. ניתן לכתוב לוגיקה על ידי קריאה ל-Statements מובנים של הכלי , אופציה זו מיועדת לאנשים שאינם יודעים לקודד, דרך עבודה זו היא די פשוטה (וכיפית למען האמת):

10. חיבור ישיר ל-Git

11. הרצה מ-Command Line ויצירת התממשקות לתיזמוני הרצות דרך כלי Ci כלשהו …

12. IDE מובנה , שהוא למעשה לא אחר מאשר ה-Eclipse המוכר והטוב

13. התממשקות לכלי ניהול בדיקות : Jira ו- qTest:

14. והכל מוגש לכם בתצורה חינמית , כחלק מאדיבותם הרבה של חברת KMS Technology , אלו שאחראים גם על qTest

טוב, אז הכל נראה ורוד שם ב-Katalon , זהו הפתרון האולטימטיבי שכל חברה צריכה לאמץ בבואה להטמיע בדיקות אוטומטיות נכון ? אז לא בדיוק, במהלך עבודתי על הכלי מצאתי גם כמה חסרונות וכמה דברים מעצבנים.

החסרונות:

1. הדבר שהכי הפריע לי כשקראתי על המוצר, כולל את האותיות הקטנות, שלא ראיתי שום התייחסות למילים Open Source או\ו GNU  , מה זה אומר ? חברת KMS Technology הינה חברה מסחרית שמוציאה כלים מסחריים, את הכלי הזה ניתן להוריד ולעבוד עימו בחינם אבל אף אחד לא מבטיח שהוא ישאר כך , אומנם החברה מצהירה באתר שלהם להשאיר אותו ללא עלות , שימו לב לניסוח: "Thanks to our enterprise clients, we’re also committed to keeping Katalon Studio available to everyone at no cost." , האם זה באמת יתפוס לאורך זמן ? לא לי התשובות…

ראוי לציין כי כשמורידים את המוצר חייבים לבצע רישום לאתר (לא מפתיע, הרבה חברות עושות את זה) אך יתרה מכך, כשנכנסים בפעם הראשונה למוצר, צריך להזין את שם המשתמש והסיסמא להליך של Product Activation

2. יש עוד הרבה להתקדם באופציית ההקלטות שלהם, היו כמה אלמנטים בסיסיים שלא הצליחו לרוץ לאחר הקלטה , בעיקר אלמנטים שדורשים את גלילת הדף (אם הם עובדים מעל סלניום, אני לא מבין איך דבר כזה יכול לקרות ?)

3. אם לא דואגים לתחזק ולתכנן את ה-Object Repository , הוא בקלות יכול להיות מבולגן ולא קריא , במיוחד כשמקליטים

4. היה נחמד מאוד אם היו נותנים יכולות של copy-paste כאשר רוצים לשכפל שורות של Test Cases (כמו באקסל)

5. אמנם בקטנה, אבל לוקח קצת זמן מרגע הלחיצה עד שהטסטים מתחילים לפעול (כאשר פתיחת הדפדפן או יצירת החיבור למובייל הינה הפעולה הראשונה)

6. אין קהילה מספיק רחבה עבור המוצר הזה, דבר שיכול להרתיע רבים (חיפוש רפרנסים ברשת, תיקוני באגים וכו') , אולי אם זה היה בקוד פתוח הדברים היו נראים אחרת בהקשר הזה

לסיכום:

מבחינת היכולות , Katalon Studio אינו נופל מלא מעט כלים מסחריים שאני מכיר, רק שכאן הוא מגיע בחינם. עבודה עימו תבטיח לכם מתן תוצרים מהירים לבדיקות אוטומטיות , בטח ובטח אם אתם עובדים מעל הספריות הגנריות של סלניום ואפיום המוכרים. זאת אומרת שלבנות Framework מעל סלניום ואפיום עם יכולות דומות ל-Katalon ייקח לכם המון זמן יקר. זמן פיתוח ותחזוקה.

מצד שני, הידיעה כי (בתיאוריה) בשלב מסויים הפרוייקט יפסיק להיות חינמי, יגרום לכל מנהלי הבדיקות והמובילים הטכנולוגים לחשוב פעמיים אם להתחיל את ההרפתקאה הזו עם Katalon. במיוחד כשלא ניתן לייצא את הקוד התשתיתי של המוצר (את קוד מקרי הבדיקה אין בעיה להוציא החוצה , קוד זה חשוף לכולם).

זהו מוצר יחסית חדש בשוק, לא חף מבאגים, אבל בשורה התחתונה – מאוד הרשים אותי וכיום זו לא משימה פשוטה …

Scroll to Top
דילוג לתוכן