איך למצוא עבודה ב-QA ללא נסיון

בפוסט זה, הפעם אינני הולך לדבר על בדיקות אוטומטיות.

החלטתי לכתוב כאן את 2 הסנט שלי על כיצד ניתן למצוא עבודה בבדיקות תוכנה לאחר קורס QA כזה או אחר, פוסט זה מגיע בעקבות ריבוי שאלות, דיונים ואכזבות בקבוצות שונות על הנושא .

אז סיימתם קורס בדיקות תוכנה במכללת X וכעת אתם רוצים למצוא עבודה. איך עושים זאת בצורה הטובה ביותר ? היעילה ביותר ? הקצרה ביותר ?

 

שלב 1: תדעו לאן אתם נכנסים


ברכותיי על סיום הקורס, כעת תבינו למה אתם נכנסים, אתם נכנסים לתקופה לא נעימה. נקודה. להגיע, למצוא חניה, להתראיין, להיות תחת זכוכית מגדלת מצד ראשי צוותים, מנהלים ואנשי HR, זה לא הכי כיף שבעולם, המשפט: "אני בא לבחון את החברה בדיוק כמו שהם באים לבחון אותי" לא תופס בסטטוס הנוכחי שלכם. רצה הגורל וכיום ישנה רוויה בבוגרי קורסים שעטים על כל משרת ג'וניורים פתוחה. זה לא הזמן להיות בררן (עד גבול מסויים כמובן), לצערכם יד המעסיק היא על העליונה כאשר אין לכם נסיון.

דעו כי לחפש עבודה זו עבודה ולא סתם, אלא עבודה קשה, מתישה לעיתים ותובענית, עבודה ללא שכר וקשה פסיכולוגית (לקבל מייל האומר "תודה אך העדפנו להמשיך עם מתמודד אחר" פעם אחר פעם יכול להוריד את המוראל שלכם לקרשים.

אם אתם כבר עובדים באיזושהי משרה (שאינה קשורה לתחום), קחו בחשבון כי הטלפון יצלצל בזמנים לא הכי מתאימים ולא תוכלו לשוחח עם מגייסים בצורה חופשית, תצטרכו למצוא תירוצים למה אתם צריכים להגיע מאוחר או לצאת מוקדם מהעבודה הנוכחית שלכם.

זיכרו כי תצטרכו להשקיע לא מעט זמן לא רק בחיפוש העבודה אלא (יותר) בהכנה לקראת ראיון העבודה

זמן חיפוש העבודה יכול להיות ארוך – קחו בחשבון, אך אתם תשתפרו מראיון לראיון.

 

שלב 2: כנסו לראש של המגייס

תבינו, מראיין הוא גם בן אדם ולא סתם, אלא אחד כזה שיש לו עומס תמידי על הראש, מבין ערימות המטלות שמונחות אצלו על השולחן (ניהול עובדים, ישיבות ארוכת, תכנונים, מיילים אינסופיים, דיונים וכן, לפעמים גם עבודת QA), הוא צריך גם למצוא את הזמן לעבור על מאות קורות חיים ולראיין בד"כ כמה עשרות מתמודדים לתפקיד.

בכוונה אני מדגיש את המשפט הבא כי הוא מאוד חשוב: אתם רוצים כמה שיותר להקל על המגייס ! (אפרט על זה בשלב 4 – קורות חיים)

מחקרים מראים כי מגייס בוחן קורות חיים למשך מספר מצומצם של שניות (המספר משתנה בין מחקר למחקר), במידה והקו"ח שלכם לא ימשכו לו מספיק את העין, הוא ידפדף אתכם, במידה והוא עולה על שגיאת כתיב מהותית (למשל: "בודק Q-a") הוא ידפדף אתכם, במידה והמסמך מבולגן – הוא ידפדף אתכם, במידה והשורות חתוכות (תתפלאו כמה זה קורה כשמדפיסים את המסמך), אתם כבר יודעים את ההמשך, וכן, נכון, גם כאן צריך קצת מזל.

מזכיר לי את הבדיחה על מגייס שמקבל ערימת קורות חיים מסתכל על הראשון ואומר: "אותו אני רוצה לגייס" , מכריו שואלים אותו: "רגע, אבל מה עם כל שאר קורות החיים שמונחים בערימה ?" , הוא עונה: "אני לא רוצה להעסיק אנשים ללא מזל בחיים"

צחוק בצד, מגייסים אינם רוצים מישהו בינוני בצוות שלהם, הם מחפשים מישהו תותח, מישהו שיתן את האקסטרה ממה שהוא ראה עד עכשיו, אם הוא ראה את האקסטרה הזה בקו"ח, כנראה שאותו מועמד יזומן לראיון ימים אח"כ.

גם בשלב הקו"ח וגם בשלב הראיונות, אתם לא רוצים להיות הבינוניים (שאלו הם הרוב), אתם רוצים להיות התותחים!

מה זה אומר להיות בינוני?  זה אומר לסיים את קורס הבדיקות ולחפש עבודה בדיוק כמו כל שאר חבריך ללימודים.

מה זה אומר להיות תותח? זה אומר לסיים את קורס הבדיקות, להבין כיצד אתה יכול לבלוט מעל כולם, לעבוד על זה, ולחפש עבודה. (אני יודע, זה יותר מידיי אמורפי, אפרט על זה לעומק עוד שנייה)

שלב 3: הכינו את עצמכם לתהליך

תזכרו את המשפט: "עם סיום הקורס, הלימודים שלכם רק מתחילים". קורס ה-QA מקנה לכם כלים בסיסיים לעבודה כבודק. אך עם כלים בסיסיים, לרוב, לא עוברים ראיונות עבודה (בינוניים, זוכרים ?)

אתם הולכים ללמוד עכשיו בטירוף, בלי מרצים, לא בכיתה, אלא לבד, עצמאית כשהמחשב + האינטרנט הם כלי העבודה שלכם.

כמו שרשמתי בסוף הסעיף הקודם, אם אתה רוצים להיות בינוניים, אז אתם יכולים לדלג על שלב הלימודים הללו ולקוות שאולי בכל זאת מישהו ידוג אתכם (רמז: זה כנראה לא הולך לקרות).

מה זה אומר ללמוד ? ישנם עוד המון כלים, מתודולוגיות וטכנולוגיות שלא רכשתם במסגרת הקורס, וגם כאלו שרכשתם אבל ברמה בסיסית ביותר. הנה כמה מהם:

  1. תלמדו לקודד, זה הבסיס לכמעט כל דבר בתחום עיסוקכם, הרי אנחנו בודקים תוכנה, אז למה לעזאזל שלא נדע גם את הבסיס לכתיבה של אחת כזו ? איזו שפת פיתוח עליכם ללמוד ? זה לא באמת משנה, העיקר שהיא תהיה Object Oriented, מגייס חכם מבין שבן אדם שמכיר את העקרונות של תכנות לא יתקשה לעבור בין סינטקס של שפה אחת לשנייה. הרוב בבדיקות לומדים על Python ו-Java.
  2. הרבה מהמכללות למשל מלמדות SQL עד רמה מסויימת (אוהבים להגדיר "עד רמת ה-Join" כאיזשהו חסם דמיוני ולא מובן), יש עוד המון מה ללמוד ב-SQL
  3. לא רק שאילתות, תלמדו לכתוב גם Store Procedures ו"לשחק עם הנתונים" ב-Data Base
  4. תלמדו מה זה אומר בדיקות ביצועים, תבינו מה ההבדלים בין Load, Stress, Volume, Scalability וכו', תתקינו את Jmeter למשל, כלי מדהים ואח"כ מעליו אפשר גם את BlazeMeter
  5. תלמדו לעומק את כלי ה-Developers Tool שקיים אצל כל אחד מכם בדפדפן ה-Chrome. יש שם המון מה ללמוד, החל מתעבורת נתונים, דרך ניהול Cookies , עבודה מול Storage מקומי, חקירת תוכן ואלמנטים, סימלוץ מהירויות גלישה, עיצוב עם CSS , מניפולציה עם JS ועוד…
  6. תורידו ותתקינו את Fidller ו\או WireShark שהם כלים לניתור המידע המועבר אל\מ המערכת, גם כאן, יש המון מה ללמוד (קצרה היריעה מלהכיל)
  7. תורידו ותתקינו את Postman או SoapUI החינמי, לשליחת קריאות API מ-WebServices שונים (תלמדו מה זה בכלל WebService מה זה פרוטוקול REST, מה זה SOAP ומה ההבדלים ביניהם)
  8. תלמדו איך עובדים עם קבצי JSON ו-XML
  9. תלמדו מערכות הפעלה, תתקינו למשל לינוקס, אפשר גם כמכונה וירטואלית (תלמדו על הדרך גם מה זה אומר ווירטואליזציה)
  10. תלמדו רשתות תקשורת, ישנם הרבה מדריכים והמון מה ללמוד
  11. סביר להניח שבקורס למדתם בדיקות על Mobile / Web – שפרו נושאים אלו, הרחיבו אותם, גם מבלי לראות את הסילבוס שלכם, אני משוכנע שניתן יותר להעמיק על נושאים חשובים שיכולים לעלות בראיון
  12. תלמדו על אבטחת מידע, סייבר, penetration testing זהו תחום חם היום בשוק ורק יקנה לכם נקודות זכות
  13. וישנם עוד נושאים רבים שתוכלו לחקור בעצמכם לבד ברשת. כמובן ששמרתי את הטוב לסוף: תלמדו אוטומציה לא בגלל שאני מדריך אוטומציה אלא בגלל שזה מה שהתעשייה מצפה מכם להכיר, כן, גם לתפקיד של בודק ידני, ואם עד עכשיו לא נתקלתם בציפיה הזו, תהיו בטוחים שהיא שם. ככל שעובר הזמן, כמות האוטומציה עולה פלאים כשהבדיקות הידניות, הרבה פחות. אתם יכלים להתחיל מקורס האוטומציה החינמי שלי בלינק הזה: http://atidcollege.co.il/guides/selenium-free

אין הכרח כמובן ללמוד את כל הנושאים בשביל למצוא עבודה, על כל הנושאים הללו ניתן למצוא מספיק חומרים ומדריכים באינטרנט, הרוב הגדול גם בחינם, כל מה שזה דורש מכם זה חיבור לאינטרנט וזמן. זה ידרוש מכם המון זמן פנוי וסבלנות. Be Prepared!

האם מספיק לקרוא את החומרים התיאורתיים של נושאים אלו ? ממש לא. מי שלא מלכלך את הידיים, הוא לא באמת לומד. תכתבו פרוייקט, תתקינו כלי, תשחקו, תתנסו. אני בטוח שקורות החיים שלכם ישמחו לקבל את ארגז הכלים המורחב שלכם כעת.

לינקדאין:

כלי חיפוש העבודה שהרבה נוטים להמעיט מערכו, חברים תבינו, הלינקאין היא הקרקע הפורייה עבור כל מגייס, הד-האנטר, משאבי אנוש, חברות מיקור חוץ \ השמה וכו'. הם משתמשים הרבה ברשת הזו בשביל למצוא מועמדים פוטנציאלים לעבודה שלהם, יש להם קריטריוני חיפוש מורחבים הכוללים גם מילות מפתח (כמו SQL , Linux וכו'…) ולפי זה לפלטר את המועמדים.

תחשבו על זה שאתם בעלי עסק, הרי בוודאי תרצו שהעסק שלכם יופיע ראשון בכל מנועי החיפוש, נכון ? ככה אתם צריכים לראות את עצמכם מול מנוע החיפוש של לינקדאין, אתם הוא העסק ! ואתם רוצים לקדם את הפרופיל שלכם כמה שיותר למעלה בחיפושים השונים שמבצעים המגייסים. כך תקבלו פניות רבות וסיכויי מציאת העבודה ישתפרו פלאים עבורכם.

איך תוכלו לקדם את עצמכם ברשימות הפרופילים של לינקדאין ?

בגדול – אתם חייבים שיהיה לכם פרופיל שבנוי טוב ומושך (בדיוק כמו אתר אינטרנט מול גוגל)

בקטן יותר – יש רשימה של כל מיני פעולות שצריך לבצע בכדיי לקדם את הפרופיל שלכם, קצרה כאן היריעה מלהכיל את כל הפעולות, הטריקים וה"סודות" המקצועיים לכך, כי באמת הפוסט הזה כבר נעשה ארוך מאוד, אולי בהזדמנות אעלה כאן פוסט בנפרד על הנושא, אבל בינתיים תוכלו לחפש מאמרים אודות הנושא, יש לא מעט כאלו וגם בעברית.

קשרים:

צרו קשרים עם אנשים מהתחום. תכירו בלינקדאין אנשי בדיקות (בצורה אדיבה כמובן),יכול מאוד להיות שאולי מחפשים עובדים אצלם בחברה, כך שאם הם יעבירו את קורות החיים שלכם ותתקבלו לעבודה, גם הם ירוויחו מזה משהו (בד"כ מענק). תתחברו לפרופיל של Gil Danon ותיחשפו לעוד 15K בודקים נוספים או לפרופיל של Gil Klein עם עוד עשרות אלפי בודקים.

תגיעו למפגשי בודקים, מיטאפים (דוגמת TestIL או ATID Meetups) , סדנאות… מפגשים אלו נערכים ללא עלות ופתוחים לקהל הרבה, גם תכירו מתודולוגיות \ כלים \ טכנולוגיות חדשות בעולם הבדיקות וגם תכירו עוד אנשים נוספים נפלאים שעוסקים בתחום שלכם, מפה הדרך להעביר קורות חיים "מיד ליד" היא קצרה יותר ותפתח לכם דלתות נוספות.

ישנן קבוצות למחפשי עבודה בפייסבוק כדוגמת QA Engineers in Israel , QA ISrael , בוגרי קורס QA ללא נסיון ועוד ששם מפרסמים משרות QA שחלקן גם לאנשים ללא נסיון.

ישנן גם קבוצות בפייסבוק לדיונים טכניים כמו פורום בדיקות איכות תוכנה וכמובן – עתיד האוטומציה

כמו כן, אתם מוזמנים להתחבר לאתר הייטקיסטים לחיפושי משרות והשתתפות במיטאפים שונים

אתם מוזמנים למצוא לעצמכם איזה נושא מקצועי בתחום הבדיקות, משהו מעניין, ללמוד עליו ולכתוב עליו פוסט באחד מהבלוגים ברשת, הבלוג של ITCB למשל הוא אחלה פלטפורה (ואותה פלטפורמה שאני התחלתי את הכתיבה בה). איזה מגניב זה יהיה אם המגייס שאמור לראיין אתכם יחפש את שמכם בגוגל והתוצאה הראשונה למשל שתקפוץ לו תהיה הקישור לפוסט שלכם ?

שלב 4: קורות חיים

נתחיל מזה: כתיבת קורות חיים, זה לא מדע מדויק ! תמיד יהיו דעות לכאן ולכאן. בפוסט זה אתן את דעתי האישית של איך נכון לכתוב ולפרסמם.

הקפידו לשלוח אך ורק קורות חיים מהוקצעים, מנוסחים ברהיטות וללא שגיאות כתיב, זיכרו – אתם אנשי בדיקות ומגישים מועמדות לתפקיד של בדיקות, אז כדאי קודם כל שתבדקו את הקו"ח שלכם כמו שצריך

ניתן ואף מומלץ להשתמש בתבניות מוכנות.

כדאי לכם להדפיס את הקו"ח שלכם ולראות כיצד הם נראים על דף A4 (יכולים להיות הבדלים בין המסמך שמוצג במחשב לבין זה שמודפס על דף, כמו למשל עימוד שנדפק, שורות שנחתכו וכו').

בקשו מחבריכם, אנשים מנוסים שיעברו על קו"ח שלכם ויתנו פידבק.

אל תאריכו ואל תקצרו בקו"ח שלכם ואל תגדירו פונט קטן מידיי, השתמשו בפסקאות ובחלוקת שורות הגיונית וברורה.

ראיתי לא מעט אנשים שמתבלבלים עם העניין הזה, אז אבהיר זאת בצורה חד משמעית: את קורות החיים כותבים תמיד מנקודת הזמן העכשווית לכיוון העבר (מה שרלוונטי יותר יופיע לפני מה שרלוונטי פחות)

מותר ואף מומלץ להשתמש ב-Buzzwords (כמו SQL , Jira וכו') עם הדגשה.

עברית \ אנגלית ? חברים, כאן יש ויכוח עתיק יומין, אני באסכולה שאומרת: אם לא צויין אחרת – שילחו את קורות החיים שלכם בעברית ! (יותר נוח למגייס לקרוא, יותר נוח לכם לכתוב – פחות שגיאות, עוזר להדגיש באזוורדס באנגלית וכו')

אני מאוד נגד לציין תכונות אופי בקורות חיים, למשל "עובד חרוץ, שחקן קבוצתי, פרפקציוניסט" כבר מזמן (אם בכלל) לא עשים רושם על המגייס, לטעמי זה סתם מלל מיותר שמעמיס יותר מידיי במסמך. האם אתם מכירים מועמד שיעיד על עצמו שהוא לא שחקן קבוצתי או עובד חרוץ ? או במילים אחרות: תעשו לי טובה…

נהלו טבלה מסודרת של העבודות ששלחתם להם קורות חיים, כולל אנשי קשר והיכן ראיתם את המודעה, כמו זו שאני הכנתי כשחיפשתי עבודה:

שימו לב לשם הקובץ של קורות החיים שלכם, השם אמור להיות מכובד וברור ואמור להכיל את שמכם המלא והמשרה אליהם אתם מגישים מועמדות, למשל: Yoni.Flenner.Test.Automation.docx

כן, בטח שמתם לב שרשמתי docx ולא pdf , גם כאן יש ויכוח עתיק יומין, אני באסכולה שאומרת קורות חיים שולחים בword (גם בגלל כל אותם מערכות אוטומטיות שמקטלגות קו"ח).

ישנם מנועים שמפיצים את קורות החיים שלכם בתפוצה רחבה, חברים  – אני נגד שליחת קורות חיים בתפוצה רחבה, אני אוהב להיות יסודי ובעל שליטה (עד כמה שניתן) לדעת להיכן קורות החיים שלי הגיעו (ראו את טבלת האקסל הנ"ל), לא לשלוח עם CC או BCC

שלב 5: לפני ראיון העבודה

תבדקו את דרישות התפקיד ותתכוננו לכך בהתאם, למשל אם בדרישות התפקיד מציינים רקע בעבודה עם Oracle DB , אז לפני הראיון אתם מורידים ומתקינים את בסיס הנתונים הזה ומתחילים לעבוד עליו, הרי את הבסיס כבר למדתם בקורס, נכון ? כאן אתם פשוט תעבדו מול סביבה אחרת (נכתב כדוגמא ומתוך הנחה ש-Oracle לא למדתם בקורס)

תחקרו חזק על החברה אליה אתם הולכים להתראיין:
מה היא עושה , מה המוצר \ המוצרים שלהם, באיזה תחום הם עוסקים, באילו טכנולוגיות הם משתמשים (אם רשום).

תחקרו על המראיין שלכם , דרך פייסבוק , לינקד-אין (אולי יש לכם חבר משותף ?) , חפשו עליו בגוגל.

היכנסו לאתרי ביקורת של חברות כמו The Worker או GlassDoor, כך תוכלו לדלות מידע נוסף על הלך הרוח של העבודה שם, ביקורות עובדים, משכורות וכו'.

היכנסו לאתרים של שיחזורי שאלות מראיונות עבודה וחפשו מידע עדכני על החברה שלכם.

נסו לפתור כמה שיותר שאלות היגיון (קיים באינטרנט).

הכינו רשימת ממליצים מבעוד מועד, רק כאלו שאתם סומכים עליהם.

אני גם מאוד ממליץ לכם לראות את הסרטון של Amy Cuddy ב-TED לפני ראיון העבודה: Your body language may shape who you are

שלב 6: בזמן ראיון העבודה

ברוב המקרים בשלב שהמראיין יבוא לאסוף אתכם מעמדת ההמתנה, הוא יציג את עצמו, יושיט יד וישאל אם תרצו לשתות משהו – קבלו את הצעתו בחיוב !
בין אם אתם אתם מודעים לזה או לא – בשלב שאתם בדרככם לקפיטריה, הריאיון למעשה כבר התחיל (עם שאלות פחות פרמליות כמו – מאיפה הגעת, איך הסתדרת להגיע לכאן וכו'…)
התחלה זו תאפשר לכם להתחיל את החלק הפורמלי במשרד שלו ממקום נוח ורגוע יותר
היו חיוביים! הימנעו מגישה שלילית. אל תתלוננו לא על מנהלים ולא על קולגות
חברים, מה שלא יודעים – אל תחרטטו ! כי יעלו עליכם, תחשבו על זה, אתם יושבים מול בן אדם שיודע QA ויש לו נסיון עשיר, האם אתם יכולים לחרטט אותו עם תשובה שאתם לא יודעים בתחום ה-QA ועוד שהוא יקנה את זה ? סיכוי נמוך מאוד עד לא קיים.

ברוב המקרים יבואו וישאלו אתכם שאלות שמראות על חשיבה כללית ולוגיקה: איך הייתם בודקים טלפון, מעלית וכו' , מה שיפה פה זה שאפשר להתכונן לשאלות כאלו, כי הן חוזרות על עצמן וזה לא באמת משנה המוצר הנבדק, טכניקות הבדיקות תמיד ישארו.
כמו כן ישנן שאלות שאף אחד לא באמת יודע עליהם את התשובה כמו כמה פרות יש בארה"ב ? כאן לא באמת מצפים שתדעו את התשובה, מטרת שאלה זו שניים:
1. לראות איך אתם מתמודדים במצבי לחץ
2. לראות איך אתם חושבים

תמיד תגיעו לראיון עם תשובות מוכנות מראש (לעצמכם):
– איך אני עובד טוב יותר משאר המתמודדים
– במה אני יכול לתרום לחברה יותר מאשר שאר המתמודדים
– איך לא להיות "בינוני" כמו שאר המתמודדים

גישה זו, בין היתר מקרינה בטחון עצמי , לא תצליחו לענות על שאלות אלו – אתם בבעיה

שלב 7: אחרי ראיון העבודה

סיימתם את הראיון, יופי.

תחזרו הביתה ותשחזרו אותו. תרשמו לעצמכם ברשימה או באותו קובץ אקסל שהעלתי למעלה את השאלות עליהם נשאלתם, על מה ידעתם לענות ובעיקר על מה לא ידעתם לענות. כדאי לכם ללמוד ולפתור את מה שכשלתם בו בראיון לפעמים הבאות, תעשו את זה כעת כשאין לכם לחץ של זמן ומראיין על הראש.

יכול להיות שעוד באותו היום כבר יצרו איתכם קשר לקביעת תאריך למפגש נוסף, לראיון נוסף, יכול להיות שאם ממש התלהבו מכם כבר עם סיום הראיון ישאלו אתכם אם יש לכם עוד זמן להישאר ולבדוק אם אתם יכולים לעבור ראיון נוסף – while you're here…

כמובן (וזה די ברור לכולם) – עד שלא חותמים על חוזה העסקה, לא מפסיקים לחפש עבודה ולהגיע לראיונות.

לסיכום:

יש משפט של אלברט איינשטיין שאומר: "לעולם אל תפסיקו להסתקרן", אני מאוד מתחבר אליו, אם אתם לא אוהבים ללמוד – אתם לא במקצוע הנכון, אם אתם מפחדים מטכנולוגיות חדשות – אתם כנראה לא במקצוע הנכון. הסקרנות תביא לכם רק דברים טובים, לא רק בהיבט המקצועי, אלא בכלל.

שיהיה בהצלחה לכולם,

מי שמעוניין בעזרה, איך להפוך את רצף המילים הללו למעשים, שישלח לי מייל, אנסה לעזור לו כמידת יכולתי,

בהצלחה,

יוני

Scroll to Top
דילוג לתוכן