בעקבות הפירסומים האחרונים שלי עם הפוסט: איך למצוא עבודה ב-QA ללא ניסיון והקורס QA החינמי שהוצאתי החלו לפנות אליי מספר רב של אנשים שמתכננים ללמוד או שסיימו לא מזמן קורסי בדיקות (כמעט מכל המכללות הפעילות כיום) ולכולם קשה מאוד למצוא עבודה. השוק על הפנים, המצב קשה, אין משרות לחסרי ניסיון ועד ועוד טענות כאלו ואחרות, עכשיו, אני לא בא להגיד שהם טועים (הם לא) אבל למעשה זה רק חצי מהאמת. החצי השני, קצת קשה יותר להודות בזה הוא שהאנשים לא באמת יודעים לחפש עבודה, הם לא באמת יודעים לשווק את עצמם החל מקורות החיים, דרך הראיון הטלפוני הראשון ועד שיחה עם ה-HR לקראת סוף התהליך.
מה לעשות ? בקורס QA במכללה X מלמדים אולי SQL או בדיקות קבלה, אבל לא באמת מלמדים שיווק, במילים אחרות מלמדים אתכם את המקוצע ולא איך למצוא עבודה.

 

בהתנדבות מלאה, אני משוחח עם אותם אנשים ומנסה לעזור להם מהנסיון שלי, שמתי לב כי הרבה מהם עושים את אותן טעויות כשהם כותבים קורות חיים, כשהם שולחים אותם, כשהם משוחחים עם מגייסים וכו' והחלטתי לכתוב על זה פוסט: הטעויות של ה-QA המתחיל.

1. אף אחד לא ממתין עם שטיח אדום לבוגרי הקורסים, לפני 10 שנים מצב חיפוש העבודה היה קל יותר, אבל כיום הוא לגמרי שונה (גם ללא קשר לקורונה), למה ?
א. בכל שנה נפלטים לשוק העובדה מאות בוגרי קורסים למיניהם וכמות המשרות הנפתחות לג'וניורים לא מגיע למספרים כאלו
ב. כיום הדרישה מאיש QA היא גבוהה הרבה יותר מאשר מה שהיה לפני 10 שנים, מצפים מאיש QA להכיר יותר כלים, להתמקצע ביותר טכנולוגיות וזה מעבר למתודולוגיות ה-QA שהם נשארו הלחם והחמאה של המקצוע.

2. כשאני שואל את ה-QA המתחיל שאלה קצרה: "מה למדת בעצמך מאז שהקורס הסתיים ?" התשובה של רובם הייתה בערך כלום ושום דבר, רבים אמרו שהם שיפרו את הפרוייקט שהם כתבו במהלך הקורס ועשו חזרה על החומר, אבל לא למדו דברים חדשים.
חברים – הרבה מן הנושאים הרלוונטיים שעובדים איתם בתעשייה לא מלמדים אותם במכללות (אוקיי, לא נכליל את כולן – בהרבה מן המכללות), ואל תצפו מהן ללמד אתכם את הכל כי זה פשוט לא אפשרי. אני תמיד אומר לתלמידים שלי: "כשהקורס מסתיים, אתם רק מתחילים ללמוד"

3. אתם מנסים להיכנס לעולם טכנולוגי, שזה אומר לעולם שכל הזמן משתנה, מי שלא יידע לעדכן את עצמו כל פעם מחדש, ימצא את עצמו לא רלוונטי מהר מאוד. זה נכון לכם בוגרי קורסים יקרים וזה נכון גם לנו – בעלי המכללות, זו הסיבה למשל שאחת לשנה אני מעדכן את הסילבוס של קורסי האוטומציה שלי.
עיקר הלימודים יהיו עצמאיים, חלק מה-DNA של איש QA הוא ללמוד, לחקור, להסתקרן. האחד שלא יכול להתמודד עם זה, לא יחזיק מעמד זמן רב בתעשייה

4. אנשים מסתכלים מזווית הראייה (הצרה) שלהם ולא מהזווית של אותו מנהל מגייס, תחשבו על זה ככה: אתם מנהלים בהייטק ואתם רוצים לגייס מישהו למשרה, אז אתם מפרסמים משרה, בעקבותיה מקבלים מאות קורות חיים וכאן מתחיל תהליך הסינון, את מי הייתם מעדיפים לזמן לראיון עבודה – מישהו שלמד את מה שהאכילו אותו בסילבוס הקורס או מישהו שגם כתב, פיתח, התמקצע בנושאים שונים שחלקם (אולי) יהיו רלוונטיים לתפקיד אליו אתם מגייסים ?

5. הקורות החיים שאני מקבל הם סבירים, חלקם טובים והרבה מהם פשוט זוועה, סליחה, אין דרך אחרת לתאר אותם. חברים, המטרה של קורות החיים שלכם היא אחת ויחידה – לגרום למגייסים לזמן אתכם לראיונות עבודה, ובמידה והם כתובים רע, כבר בשלב ההתחלתי אתם נופלים. מה זה אומר רע ?
ראיתי קורות חיים עם שגיאות כתיב, כאלו שמנוסחים כאילו העתיקו אותם מגוגל טרנסלייט, פסקאות שבורות, עימוד לא עיקבי. יותר מידיי מלל, פחות מידיי מלל ועוד ועוד… (רק על זה אני יכול לכתוב פוסט נפרד).
תבקשו מאנשים מנוסים לעבור על קורות החיים שלכם, שמעו דעות אחרות ואל תהיו סגורים לפידבקים פחות נעימים לאוזן.
אתם גם רוצים ליצור קורות חיים שימשכו את העין שיבודדו אתכם מהשאר, אני לא אומר שצריך לרשום כמו חפר גורי ברמזור, אבל צבעים שונים, פונטים מיוחדים ולוגואים בהחלט יעשו את העבודה.

 

6. הפוסט: איך למצוא עבודה ב-QA ללא ניסיון שהעלתי לפני כשנה וחצי צבר פופולריות רבה והוא אחד הנצפים אצלי בבלוג, אבל כשאני בא ושואל את האנשים שפונים אליי, מה מתוך הנקודות שהעלתי בפוסט הטמעתם עבורכם, התשובה נעה בין כלום לבין מעט מאוד. נתתי לכם פה רשימה (חלקית) של נושאים, זה כבר איזשהו רפרנס שניתן להתחיל ממנו. חפשו את הנושאים הללו בגוגל, חפשו עם המילים Tutorial / Guide / Learn / Workshop ועוד… ישנם מדריכים כתובים וכאלו מצולמים ב-Youtube או ב-Udemy

7. המעטים שלמדו דברים חדשים מעבר לקורס, כבר שכחו הרבה מן החומרים, חברים, אל תתנו לזה לשקוע, יש משפט שאני כל הזמן חופר לתלמידים שלי: "לא תירגלת – לא למדת". תחזרו על הנושאים, ע"י כתיבה מעשית, אם למדת REST API , תכתבו פרויקט ב-Postman למשל, אם הרחבתם על שפת Pyhton תכתבו משחק קטן בשפה או מערכת מבוססת web עם Django למשל… לא חסרים נושאים להטמעה, אין לכם נושא כזה ? דברו איתי, אוכל לתת לכם על כל דבר.

8. פנה אליי אחד שלא זכר בכלל לאילו משרות הוא התראיין (ולא שהיו לו יותר מידיי), מילא לא לדעת למי שלחת קורות חיים, אבל לא להכיר ולחקור ולתעד את החברות אליהם הלכתם להתראיין? זו שגיאה חמורה. ההמלצה שלי היא להכין קובץ אקסל ולתעד כל מפגש מול כל חברה, מה הם עושים, היכן הם יושבים, מול מי היה הראיון, אילו שאלות נשאלתם במפגש והכי חשוב, על מה לא ידעתם לענות

9. חשבונות הלינקדאין אצל רוב האנשים ששוחחתי איתם היו בינוניים, זה לא מספיק שיהיה חשבון לינקדאין, חובה שהוא יהיה בנוי כהלכה, מתחוזק ומעודכן תמיד, אל תעשו את הפעולות הללו רק כשמחפשים עבודה, אלא תמיד (גם כשעובדים). מי שעדיין אין לו חשבון לינקדאין, זה ה-Action Item הראשון שצריך לעשות לאחר קריאת פוסט זה לדעתי.

10. ללמוד לראיונות עבודה זה משהו שניתן גם ללמוד על הדרך (הרי זה ידוע שמכל ראיון עבודה אנחנו לומדים), ישנם כאלו שכלל לא מתכוננים לקראת ראיון עבודה, אפילו מגיעים מבלי לדעת מה החברה עושה בפעול, מהם המוצרים לשהם ובאיזה תחום הם עוסקים.
א. מראיינים לא אוהבים את זה, מבחינתם זה מעיד קצת על זילזול של המגוייס (אתם יכולים להסכים או שלא, כך הם מרגישים)
ב. ללמוד על החברה יתן לכם הכנה טובה יותר לראיון המקצועי
בהחלט ניתן להתכונן טוב יותר לראיונות עבודה ממה שלי יוצא לשמוע מאנשים עימם שוחחתי. נתחיל מזה שהרבה מן האנשים אינם יודעים מהן דרישות התפקיד (שזה בסיסי), בלי לדעת פרט חשוב זה, הם אינם יכולים להתכונן באופן ממוקד לתפקיד, כי כשנדע למשל שבהגדרת התפקיד כתוב: "יתרון – שפת סקריפטים בלינוקס", נוכל להתכונן לכך מבעוד מועד (זוכרים, גוגל – סעיף 5?)

 

הערה נוספת:
ראיתי שחלק מכם אוהב לפרוק את הכעסים והעצבים על המצב בקבוצות הפייסבוק, לדעתי זו טעות, אולי זה יגרום לכם להרגיש טוב יותר עם עצמיכם (אולי), אבל לבטח לא יוסיף לכם נקודות זכות מול כל אותם מנהלים שמסתובבים באותן קבוצות. במילים אחרות אתם מתוסכלים? בסדר, ידוע, זו תקופה לא קלה לכולנו, תוציאו את זה בפרטי, לא בפרהסיה.

מי שמתקשה למצוא עבודה, מעוניין שאעבור על הקו"ח שלו, מעוניין להייעץ איתי, לשאול היכן או מה ללמוד, מוזמן ליצור עימי קשר, שירות זה הינו בהתנדבות מלאה כתרומה ממני לקהילה,
בהצלחה,
יוני

2 תגובות נוספו

השאר הערה\הודעה